Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a prezentat, luni seara, planul pe care-l are pentru a traversa criza financiară dată de pandemia de COVID-19. Cîțu a spus că are o rezervă financiară pentru ca România să facă față timp de 4-5 luni. (CITEȘTE ȘI: SCANDAL LA FOCȘANI! NELU TĂTARU, LUAT LA ROST DE O FEMEIE: ”VREȚI SĂ NE OMORÂȚI!”)
Ministrul a ținut să amintească faptul că obiectivul este de a îngheța economia pentru ca apoi să o repornească, pentru a nu distruge capacitatea de producție. El a spus că în următorul an pierderile care se înregistrează acum vor fi echilibrate de creșterea economiei.
„Obiectivul nostru de a îngheța economia la un moment și apoi de a o reporni să fie atins (ne dorim – n.r.). Prin aceste măsuri asta facem: să nu distrugem capacitatea de producție a economiei ca după ce putem să relaxăm condițiile pe care le impune decretul, să putem să revenim, dar numai după ce ne asigurăm că sănătatea românilor nu e în pericol”, a spus Cîțu, la Digi24.
Ministrul Finanțelor a dat asigurări că nu vor exista probleme cu plata la timp a salariilor, a pensiilor, a șomajului tehnic și a altor facturi pe care le are Ministerul Finanțelor. Iar despre varianta unui accord cu FMI, Florin Cîțu a răspuns rapid și negativ, în același timp.
AFLĂ AICI: SE VOR MAI MAJORA PENSIILE SAU NU? EUGEN TEODOROVICI A FĂCUT ANUNȚUL
„În acest moment nu, nu discutăm despre așa ceva. Avem un buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuăm să ne finanțăm din piață. Și astăzi (luni – n.r.) ne-am finanțat din piață și când găsim soluții bune ne finanțăm pentru a face aceste plăți. Păstrăm buffer-ul pentru momente dificile. Acordurile cu instituțiile internaționale sunt pe ultimul loc (…) Ne ajunge pentru 4-5 luni, cam așa chiar mai mult, dar nu pot da cifrele exacte. Un acord cu instituțiile financiare externe este ultimul luat în calcul”, a răspuns Cîțu.